De overheid heeft tijdens de lockdown in Nederland aangekondigd dat er een uitzondering is voor religieuze bijeenkomsten. Maar wat zijn deze regels?

Religieuze bijeenkomsten tot 30 personen

Samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard zijn toegestaan in de tijd dat alle andere evenementen en bijeenkomsten verboden zijn in verband met het COVID-19 virus.

De voorwaarde is dat er ten hoogste 30 personen aanwezig zijn en mits betrokkenen ten allen tijde 1,5 meter afstand houden tot de dichtsbijzijnde persoon. Dit is een uitzondering op het geldende samenscholingsverbod.

Uitvaarten en huwelijken tijdens de corona crisis

Voor uitvaarten en huwelijken geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt (maximaal 30 personen) en bewaar minimaal 1,5 meter afstand.

En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om medeleven te betuigen of felicitaties over te brengen.

En vergeet niet: als u klachten heeft zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts: blijf thuis. Heeft u huisgenoten met koorts en/of benauwdheid? Dan moet u ook thuis blijven.

Deze regels gelden in ieder geval tot 1 juni 2020.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Social Distancing

Een officiële lockdown hebben we niet op dit moment in Nederland. Onder de noemer van social distancing is het aantal sociale contacten te beperken tot alleen de hoognodige contacten. Helaas geldt dit ook voor kerkdiensten. Voor veel mensen is dit meer dan alleen het luisteren naar een dominee. Het samenkomen is ook een sociaal aspect voor veel mensen.

Houd je aan het advies van de overheid. Dat is het enige wat wij kunnen adviseren.