Een kerkdienst streamen met OBS, de gratis streamingsoftware (meer informatie op Open Broadcaster Software) heb je ondertussen waarschijnlijk aardig onder de knie na bijna een jaar streamen. Zoals je op deze website kunt vinden zijn wij geen experts in OBS (ook niet in Vmix overigens) maar weten we onze weg wel te vinden. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Geen Spotify of andere streaming diensten insluiten
Hoge kwaliteit bekabeling voor kerkdienst streamen met OBS
Computer tips voor streaming
Stel vaste scenes in

Streamen met OBS Het zijn niet alleen tips die specifiek voor het streamen van een kerkdienst met OBS gelden maar ook algemene tips voor het streamen naar in dit geval YouTube.

Geen Spotify of andere streaming diensten insluiten

Het is heel mooi als je een kerkdienst streamt om hier een prachtig lied in te sluiten van een willekeurige christelijke band. Let alleen op bij het insluiten dat je hiervoor een streaming licentie nodig hebt. Een streaming licentie geeft niet het recht om Spotify muziek in te sluiten in de stream en ook niet het insluiten van eventueel andere muziek vanaf bijvoorbeeld YouTube zelf.

De stream zal niet direct gestopt worden maar je krijgt in de backend van het YouTube dashboard rechtenclaims te zien. Het is mij niet bekend of dit leidt tot schorsing van je account maar dit behoort wel tot de mogelijkheden en dat is natuurlijk niet wenselijk.

YouTube schrijft hier zelf het volgende over:

Als je een video met auteursrechtelijk beschermd materiaal uploadt, kan deze een Content ID-claim krijgen. Deze claims worden automatisch gegenereerd als een geüploade video overeenkomt met een (deel van een) andere video in ons Content ID-systeem.

Auteursrechteigenaren kunnen Content ID zo instellen dat uploads worden geblokkeerd als ze overeenkomen met een auteursrechtelijk beschermd werk waar zij de rechthebbende van zijn. Ze kunnen ook toestaan dat de geclaimde content op YouTube blijft, met advertenties erbij. In die gevallen gaat de advertentieopbrengst naar de auteursrechteigenaren van de geclaimde content.

Content ID claim YouTube

Meer informatie over de Content ID’s vind je hier.

Hoge kwaliteit bekabeling voor kerkdienst streamen met OBS

Als je thuis een stereoinstallatie aansluit of extra speakers bij je televisie dan zorg je ook voor de juiste bekabeling. Bespaar daarom niet op de bekabeling. Uit ervaring kan ik vertellen dat het verschil tussen een goede en een matige stream kan zitten in de kwaliteit van de kabels die je gebruikt voor de audio.

De kwaliteit van de bekabeling is vooral van belang bij audio bekabeling. Video bekabeling kent uiteraard ook verschillende kwaliteiten en maximale lengtes maar dit zal minder invloed hebben op je stream. Een oude kabel met een zwakke aansluiting kan zorgen voor een ruis bijvoorbeeld in je stream.

Dus nogmaals, investeer in goede bekabeling en ben je geen expert laat je dan adviseren door een expert. Nog beter is uiteraard je audio installatie in de kerk te laten koppelen door een expert als daar de mogelijkheid voor is.

Op een website als bijvoorbeeld bol.com vind je een groot assortiment aan audiokabels net als op Amazon.nl. Ook vind je hier een groot aantal verloopstekkers, probeer dit te beperken omdat in principe iedere overgang in een verloop iets kwaliteitsverlies oplevert.

Computer tips voor streaming

In het begin van de coronacrisis zijn wij gestart met het streamen van de kerkdienst in Waddinxveen vanaf mijn MacBook met de ingebouwde webcam. Naarmate het langer ging duren zijn we verder gaan zoeken naar goede apparatuur om een kerkdienst te streamen en bijpassende streamingsoftware. In ons geval hebben we gekozen voor de software van Vmix, op hun website is eenvoudig terug te lezen wat de vereisten zijn aan de hardware om de software probleemloos te kunnen draaien. Ook voor OBS zijn de vereisten beschreven.

Een laptop om te streamen heeft een aantal nadelen:

  • Gevoelig voor diefstal (helaas);
  • Minder stabiel bij zware belasting;
  • Minder gemakkelijk uit te breiden.

Om deze reden hebben wij gekozen voor een desktopcomputer. Dit kan natuurlijk een compleet nieuwe computer of een handige all-in-one computer te zijn maar een refurbished model voldoet ook prima. Zorg wel voor een stevige grafische kaart met extra geheugen en plaats voldoende werkgeheugen in de computer. Naast geheugen is het ook prettig om minimaal een I5 of gelijke processor te gebruiken omdat het verwerken van de beelden en het geluid van de stream aardig wat capaciteit kan kosten.

Stel vaste scenes in

Het wiel iedere zondag opnieuw uitvinden is niet prettig. Stel daarom met de mensen die streamen, eventueel in overleg met de kerkenraad af wat de scenes zijn die getoond zullen worden in de stream. Denk ook na over doopdiensten, diensten met het heilig avondmaal en eventueel rouw- of trouwdiensten.

Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker als je zorgt dat deze scenes allemaal vaststaan. Dan hoeft degene die gaat streamen alleen de scenes te vullen en niet te brainstormen over de opbouw.

Dit zijn de tips die we graag met je wilden delen. Mocht je meer tips hebben wil je die dan in de reactie geven? Dan kunnen wij deze mogelijk ook gebruiken en de andere bezoekers van deze website. Alvast bedankt.