Je wilt een kerkdienst gaan streamen naar YouTube. Welke apparatuur je hier globaal voor nodig hebt dat beschreven wij al eerder in deze blog over apparatuur voor het livestreamen van een kerkdienst. Dit is vooral globaal wat je zou kunnen gebruiken. In deze blog willen we iets verder inzoomen op de mogelijkheden van de camera’s die je kunt gebruiken voor het livestreamen.

Belangrijk hierin is natuurlijk het budget wat je beschikbaar hebt. Daarnaast is het ook van belang of je een vaste opstelling gaat maken zodat je ook na de coronacrisis nog kunt streamen of dat het een tijdelijke oplossing is.

Kerkdienst streamen met een ingebouwde laptop webcam

Als je een tijdelijke oplossing nodig hebt dan hoef je in principe geen complete nieuwe camera te kopen. In het begin heb ik zelf gestreamd rechtstreeks naar YouTube door gebruik te maken van de ingebouwde webcam op mijn Apple Macbook. Het is dan alleen soms lastig om een goede positie voor je laptop te vinden en je hebt geen enkele controle over de stream. Het is kwestie van instellen, aanzetten en afblijven.

Bijna iedere laptop is tegenwoordig voorzien van een laptop. Ik adviseer je wel gebruik te maken van een middenklasse laptop omdat het beeld live op de laptop verwerkt moet worden. Je kun bijvoorbeeld snel en eenvoudig een laptop bestellen bij Bol.com.

Kerkdienst streamen met een losse webcam

Als je iets flexibeler wilt zijn kun je ervoor kiezen om een losse webcam aan te sluiten. Dit zal vaak via USB moeten, iedere laptop of desktop heeft wel een poort beschikbaar over het algemeen. Een overzicht van betaalbare webcams vind je hier of bekijk alle Amazon.nl PTZ camera’s.

Eventueel zou je zelfs twee webcams kunnen gebruiken als je software gebruikt voor het verwerken van je livestream.

Waar let je op bij het aanschaffen van een webcam?

  • De resolutie van de webcam, minimale aantal pixels en de output kwaliteit. Kies voor HD kwaliteit om te zorgen dat je goed beeld hebt;
  • Stabilisatie van de webcam. Bijvoorbeeld compensatie van donkere omgevingen. Dit voorkomt dat je allerlei belichting aan moet gaan schaffen om goed te kunnen streamen;
  • Heeft de computer of laptop de aansluitingen die de webcam nodig heeft?
  • Autofocus van de webcam. Niets vervelender dan een onscherp beeld van je livestream.

Kerkdienst streamen met PTZ Camera

Als je betere uitzendingen wilt maken qua beeldkwaliteit en verschillende camera posities dan is het aan te raden om een PTZ Camera te gebruiken. In het begin gaven we al aan dat het budget hierin wel bepalend is. Een goede PTZ camera voor het livestreamen van een kerkdienst moet je zeker wel rekening houden met een budget van meer dan 1000 euro, dit is alleen nog maar voor de camera.

Wat is een PTZ Camera? Een pan tilt zoom camera. Dit betekent dat je de camera op afstand aan kunt sturen om verschillende posities in beeld te brengen. Dit kan vanaf een laptop, mobiele telefoon of met een joystick.

Een PTZ camera kun je ook automatisch laten zoomen en focussen. Het grote voordeel van een PTZ camera is de kwaliteit. Je kunt de camera op een redelijke afstand van het onderwerp ophangen of neerzetten en een goede stream verzorgen.

De meeste camera’s kun je live bedienen vanuit de browser. Je kunt inloggen en de camerainstellingen aanpassen. Daarnaast kun je de camera ook draaien en verstellen via de browser bediening.

Let erop hoe je de camera aan kunt sluiten op je computer. Wij gebruiken een SDI aansluiting aan de computer wat ervoor zorgt dat je snel en stabiel het signaal binnenhaalt. Deze camera kun je ook aansluiten via USB maar het is alleen lastig omdat de lengte van een USB kabel beperkt is tot maximaal ongeveer 10 meter zonder signaalverlies te krijgen. Het verschilt per camera welke aansluitingen er beschikbaar zijn.

Bekijk hier het beperkte aanbod van PTZ camera’s van Bol.com of kijk bijvoorbeeld naar de PTZ camera’s van PTZOptics.

Conclusie

Waar let je op bij het aanschaffen van een camera? Kijk in ieder geval of de camera geschikt is voor binnen opnames. Daarnaast is het ook goed om te kijken naar ervaringen van andere gebruikers. In het geval van een PTZ camera zou ik je wel adviseren om advies van een specialist te vragen, zeker gezien het aanschafbedrag.