Wij zien dat er heel veel vragen zijn over het streamen van bijvoorbeeld een kerkdienst met behulp van het gratis OBS Studio softwarepakket. Daarom hebben wij de meestgestelde vragen over OBS op een rijtje gezet. Heb je aanvullingen? Laat het ons weten in een reactie.

Hoe werkt OBS Studio voor livestreams?

Je installeert de software door deze te downloaden vanaf obsproject.com. Kies voor Windows, MAC of Linux installatie en installeer de software helemaal gratis. Hierna voeg je in ieder geval je camerabeelden en het geluid toe aan je project. Vervolgens kun je binnen OBS kiezen waar je naartoe wilt streamen. Dit kan naar YouTube, Facebook, Twitch en nog veel meer online streaming platforms.

Let op dat je binnen OBS Studio de juiste kwaliteit stream kiest. Voor een hoge kwaliteit stream heb je minstens een 10MBs internetverbinding nodig. Een alternatief als je een trage of instabiele verbinding hebt is een 4g router inzetten. Deze is onafhankelijk van de WiFi waar je mee verbonden bent. Meest optimaal is om deze dan ook bekabeld aan te sluiten op je computer of laptop.

Wat is OBS Studio?

OBS Studio is een open source softwaretool waarmee je livestreams van kerkdiensten kunt maken. OBS Studio neemt alles op wat er op jouw scherm te zien is. Uiteraard kun je dit ook inzetten bij andere evenementen. Je haalt alle input naar je laptop of computer en voegt dit samen tot een werkende stream die je vervolgens via internet naar verschillende kanalen kunt verspreiden.

OBS Studio neemt alles op wat er op jouw scherm te zien is.

Hoe werkt OBS Studio?

OBS Studio is zoals eerder in deze blog al genoemd open source software. Dit betekent dat iedere softwareontwikkelaar opties toe kan voegen of aanpassen in het pakket. Dit is fantastisch omdat de community heel actief is en er relatief veel nieuwe features in korte tijd bijkomen.

De layout van OBS Studio is relatief technisch. Dus heb je hier niets mee dan is de leercurve van OBS Studio vrij steil. Maar kort gezegd werkt OBS Studio als volgt: download en installeer de software op jouw computer of laptop, voeg de gewenste inputs toe en zet alle scenes klaar. Wat je hierna alleen nog maar hoeft te doen is je stream opstarten en genieten.

Hoe stel je OBS (goed) in?

Het is lastig om een perfecte instelling te geven om OBS goed in te stellen. Jouw stream staat of valt met goede inputs. Investeer daarom in een goede camera en bezuinig zeker niet op je internetverbinding aangezien dit het succes van je stream kan maken. Ook krakend geluid garandeert je dat gemeenteleden die jouw kerkdienst thuis willen meebeleven af zullen haken.

Zorg voor goede input. En blijf van de geavanceerde instellingen van OBS Studio af als je geen idee hebt waar ze voor zijn. De kans dat het na jouw aanpassing minder goed werkt dan ervoor is vrij groot, in principe hoef je heel weinig aan te passen voor een hoge kwaliteit stream van je kerkdienst.

Heb je vragen over OBS? De hulp in de community is heel sterk en hier vind je veel antwoorden. Uiteraard mag je ons ook vragen stellen alleen geven wij wel aan dat wij onze kennis vooral verbeterd hebben door zelf te testen en problemen op te lossen.