In de vorige blogs hebben we het gehad over welke apparatuur je kunt gebruiken om een kerkdienst te streamen naar YouTube en hoe je een live uitzending van een kerkdienst op YouTube start.

Veel kerken waren al langere tijd in het bezit van een YouTube kanaal maar gebruikten dit nooit. Sinds de corona crisis is er dringend behoefte aan online kerkdiensten om gemeenteleden de diensten mee te laten beleven vanuit hun woonkamer en op deze manier toch samen een gemeente te zijn. In deze blog leggen we uit hoe je een YouTube kanaal maakt en dit inricht voor livestreamen van je kerkdiensten maar we zetten de stappen graag nog een keer voor je op een rijtje:

YouTube kanaal aanmaken en livestreamen activeren

  1. Log in bij YouTube op een computer of op de mobiele site.
  2. Ga naar je kanaallijst.
  3. Maak een nieuw kanaal of gebruik een bestaand merkaccount:
    • Klik op Nieuw kanaal maken om een nieuw kanaal te maken.
    • Maak een YouTube-kanaal voor een merkaccount dat je al beheert door het merkaccount uit de lijst te kiezen. Als dit merkaccount al een kanaal heeft, kun je geen nieuw kanaal maken. Je gaat automatisch naar het bijbehorende kanaal als je het merkaccount uit de lijst kiest.
  4. Vul de gegevens in om je nieuwe kanaal een naam te geven en je account te verifiëren. Klik daarna op Gereed. Het nieuwe merkaccount wordt gemaakt.
  5. Om een kanaalbeheerder toe te voegen, volg je de instructies voor het wijzigen van kanaaleigenaren en -beheerders.

Alleen het kanaal maken ben je er niet mee als je live wilt streamen. Je moet hiervoor binnen je kanaal deze optie activeren. Na activeren duurt het 24 uur en dan kun je jouw kerkdienst live gaan streamen op YouTube.

YouTube kanaal voor kerk inrichten

Er is geen standaard handleiding hoe je een YouTube kanaal voor een kerk in kunt richten. Daarom geven je graag een aantal tips over afbeeldingsformaten en het instellen van je startpagina van je kanaal om het bezoekers gemakkelijker te maken om te vinden wat ze zoeken.

De afbeeldingen voor je YouTube kanaal kun je heel goed maken via de online tool van Canva.com. Je creëert hier gratis professionele beelden in de juiste maten.

Bannerfoto van YouTube afmetingen: De ideale afmetingen van de banner bovenin je kanaal op YouTube 2560 pixels breed bij 1440 pixels hoog met een maximum bestandsgrootte van 2MB.
Profielfoto van YouTube kanaal afmetingen: 800 x 800 pixels voor de profielfoto.
Lengte van de titels van je video: Maximaal 100 karakters
Beschrijving van je video: Maximaal 5000 karakters

YouTube kanaal kerk vindbaar maken

Je zou een 301 redirect kunnen maken vanaf https://jouwwebsite.nl/luisteren/ zodat een gemeentelid via deze link op je YouTube kanaal van de kerk kan komen om een dienst online mee te beleven.

Hoe kun je de vindbaarheid van jouw kanaal verbeteren? Hier komt een stukje SEO bij kijken. Zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Simpele uitleg hiervan is dat je zoektermen gebruikt op je kanaal waar bezoekers jouw YouTube kanaal op kunnen vinden.

Gebruik in de titel van een video in ieder geval de plaatsnaam en de naam van je kerk. Maar gebruik dit ook in de titel van je kanaal. En in de omschrijving van je kanaal.