Als je niet de mogelijkheid hebt om naar de kerk te gaan is het fijn als je met een stream een kerkdienst via YouTube mee kunt beleven met je kerkelijke gemeente. Maar hoe maak je een stream van een kerkdienst op YouTube? Wij leggen je kort uit wat je nodig hebt. Dit kan uiteraard verschillen per kerk en is gebaseerd op onze eigen ervaringen.

Basis apparatuur voor een YouTube kerkdienst stream

Wat heb je minimaal nodig voor het streamen van een kerkdienst? In de basis heb je nodig:

Camera voor het streamen van een kerkdienst

Om een videobeeld van jouw kerkdienst naar YouTube te kunnen streamen heb je een webcam nodig. Er zijn heel veel camera’s beschikbaar voor een relatief kleine prijs. Kijk bijvoorbeeld naar een 1080P HD webcam bij Bol.com. Ook Amazon.nl heeft een ruim aanbod PTZ camera’s.

Als je geen webcam aan wilt schaffen kun je ook gebruik maken van een spiegelreflexcamera die je koppelt met een USB-kabel aan je laptop of desktop computer.

Als laatste optie heb je nog een netwerkcamera. Dit wordt een PTZ camera genoemd. Dit is een camera die je bijvoorbeeld via een SDI kabel of netwerkkabel aan kunt sluiten op je computer en die via specifieke software van de camera makers is te besturen. Er zijn ook tools voor je computer waar je direct de camera aan kunt sturen. Meer over de mogelijkheden voor camera’s voor het livestreamen van kerkdiensten vind je hier.

Internetverbinding voor kerkdienst streamen

Daarnaast heb je natuurlijk een laptop of desktop computer nodig met een internetverbinding. Het advies is om in ieder geval te zorgen voor een goede internetverbinding. 5MBs is eigenlijk wel minimaal wat je nodig hebt om een storingsvrije kerkdienst via YouTube uit te zenden.

Een goede en stabiele internetverbinding bereik je zelden tot nooit met een WiFi verbinding. Daarom zouden wij je adviseren om te zorgen voor een goede vaste internetverbinding. In de gemeente waar wij bij aangesloten zijn maken wij gebruik van een 4G router van T-Mobile en deze is bedraad aangesloten op onze laptop.

Kerkdienst via YouTube

Mocht dit geen alternatief zijn dan kun je ervoor kiezen om je 4G verbinding van je mobiele telefoon als hotspot in te zetten. Dit is qua kwaliteit acceptabel, wij hebben dit een aantal zondagen gebruikt zonder problemen. Let wel op je databundel, een gemiddelde dienst kost ongeveer 3GB aan data van jouw bundel. Aangezien tegenwoordig veel bundels onbeperkt zijn hoeft dit niet direct een probleem te zijn natuurlijk, maar wel goed om rekening mee te houden. Het is best vervelend als halverwege je live uitzending je databundel op is.

Microfoon voor het streamen van geluid van een kerkdienst

Een kerkdienst beleven in je huiskamer is uiteraard meer dan alleen beeld. Je hebt dus als host van een online kerkdienst ook goed geluid nodig. Hoe kun je dit realiseren? Je zou de ingebouwde microfoon van je laptop kunnen gebruiken Dat is de goedkoopste optie. Maar de kans dat dit überhaupt te beluisteren is voor thuisluisteraars is vrij klein.

Een extra uitbreiding van je laptop is dus eigenlijk wel noodzakelijk. Je kunt bijvoorbeeld een USB microfoon bestellen zoals deze microfoons bij Bol.com of Amazon.nl. Hiermee kun je het geluid uit de ruimte in de kerk opvangen en via USB versturen naar je computer. Dan kan het direct in YouTube meegenomen worden of eventueel via videobewerkingssoftware nog aangepast worden zoals bijvoorbeeld harder of zachter maken.

Nog mooier zou zijn als je de geluidsinstallatie die in iedere kerk aanwezig is kunt inzetten voor jouw YouTube stream. In een blog die later volgt zullen we hier dieper op ingaan.

YouTube kanaal voor streamen van kerkdienst

Als je alle apparatuur op orde hebt moet je ook nog een YouTube kanaal hebben. Er zijn diverse mogelijkheden om naartoe te streamen, je zou zelfs met je mobiele telefoon naar Facebook live kunnen streamen bijvoorbeeld. De reden om YouTube te adviseren is dat dit voor iedereen toegankelijk is met een internetverbinding. Er zijn een hoop mensen in de doelgroep van de kerken die mogelijk geen Facebook account hebben en die sluit je op die manier dus buiten als je via Facebook je kerkdienst streamt.

Het heeft de voorkeur om een kanaal te maken met een algemeen e-mailadres. Of dit nu een adres is wat eindigt op @jouwkerk.nl of je maakt een nieuw Gmail account dat maakt niet zoveel uit, als het maar een adres is waar je de login van kunt delen met meerdere mensen om te voorkomen dat je alleen een stream vanuit de kerk kunt hebben als één persoon beschikbaar is.

De stappen om een kanaal te maken met een bedrijfsnaam of andere naam zijn als volgt:

  1. Log in bij YouTube op een computer of op de mobiele site.
  2. Ga naar je kanaallijst.
  3. Maak een nieuw kanaal of gebruik een bestaand merkaccount:
    • Klik op Nieuw kanaal maken om een nieuw kanaal te maken.
    • Maak een YouTube-kanaal voor een merkaccount dat je al beheert door het merkaccount uit de lijst te kiezen. Als dit merkaccount al een kanaal heeft, kun je geen nieuw kanaal maken. Je gaat automatisch naar het bijbehorende kanaal als je het merkaccount uit de lijst kiest.
  4. Vul de gegevens in om je nieuwe kanaal een naam te geven en je account te verifiëren. Klik daarna op Gereed. Het nieuwe merkaccount wordt gemaakt.
  5. Om een kanaalbeheerder toe te voegen, volg je de instructies voor het wijzigen van kanaaleigenaren en -beheerders.

Alleen het kanaal maken ben je er niet mee als je live wilt streamen. Je moet hiervoor binnen je kanaal deze optie activeren. Na activeren duurt het 24 uur en dan kun je jouw kerkdienst live gaan streamen op YouTube. Hoe je dit aanpakt lees je in deze blog over het streamen van een kerkdienst via YouTube live.

Heb je vragen? Stuur ons gerust een berichtje en wie weet kunnen wij je op weg helpen.