Welke licenties heb je nodig voor het streamen van een kerkdienst?

Sinds maart 2020 worden er vanuit veel kerken online kerkdiensten verzorgt via YouTube en andere online kanalen waar de kerkgangers de kerkdienst online meebeleven. Steeds meer kerken hebben hun apparatuur geoptimaliseerd voor langere termijn uitzendingen en de teams van vrijwilligers zijn op sterkte gebracht om samen de kerkdiensten zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan.

Bij het streamen van muziek en tekst heb je licenties nodig. Veel kerken hebben hier geen idee van, daarom hebben wij de informatie die bij ons bekend is hierover op een rijtje gezet. Graag plaats ik wel de disclaimer dat wij ook geen experts zijn op dit gebied.

Liedlicentie voor kerken

In het onderzoek naar de benodigde licenties heb ik mij verbaasd over het feit dat veel kerken ook intern niet op de hoogte zijn van de benodigde licenties. Het is namelijk zo dat een kerk die liedteksten toont in een dienst in de kerk dat er een licentie benodigd is. Dit geldt voor het afdrukken van teksten en het beamen van teksten van bijvoorbeeld liederen.

Deze licentie kan verzorgd worden door de CCLI (Christian Copyright Licensing International). Op hun website geven zij meer informatie over de licenties die je nodig hebt voor het afdrukken van liedteksten en het beamen van de teksten.

Liedboek online

Aan het begin van de corona crisis is er door de organisatie achter het Liedboek online door middel van een brief gecommuniceerd dat het streamen van teksten uit het Liedboek online niet in de standaard licentie zou vallen. In deze brief wordt het volgende geschreven:

Inderdaad zijn beelduitzendingen waarin gezongen wordt uit het Liedboek, en teksten openbaar gemaakt worden op bijvoorbeeld YouTube en Facebook niet geregeld in uw abonnement. Waarom is het anders bij deze sociale media platforms? Het betreft hier een verspreiding langs kanalen met andere auteursrechtelijke voorwaarden, dan die waarvoor de Liedboek Online licentie u toestemming mag en kan geven namens de makers van de liederen.

Op het moment dat ik deze blog schrijf in januari 2021 is de bestaande brief aangevuld met een sectie dat de tijdelijke toestemming in ieder geval verlengd is tot april 2021. Een afschrift van de brief vind je hier. Er wordt dus nog steeds gewerkt aan een streaming licentie.

Ben je op zoek naar het liedboek? Hier bestel je direct het liedboek.

Streaminglicentie van CCLI

Met deze streaminglicentie is het legaal om liedteksten te tonen in de stream van je kerkdienst. Ook is het toegestaan om je stream te delen op verschillende social media platformen. De kosten voor de streaminglicentie van CCLI zijn vanaf 20 euro per jaar voor een kerk tot 14 mensen met een maximum van 497 euro voor een kerk tot 10000 leden. Kijk bijvoorbeeld op compleetstarten.nl voor meer informatie.

Mocht je meer willen weten over deze streaminglicentie en wat hieronder valt dan heeft het CCLI een heldere uitleg met veelgestelde vragen klaarstaan op hun website.

Alle informatie over de streaminglicentie vind je hier.

Buma auteursrechtlicenties

Er zijn verschillende licenties voor de rechten op muziek beschikbaar vanuit de BUMA die je via het eerder genoemde CCLI aan kunt schaffen. Op hun website vind je hiervan een helder overzicht. Kort samengevat:

Buma Uitvoering licentie

Deze licentie biedt kerken dekking voor het muziekgebruik tijdens erediensten of samenkomsten en het organiseren van optredens en concerten voor de eigen gemeenschap.

Buma Achtergrondmuziek licentie

Met de achtergrondmuzieklicentie kun je als kerk achtergrondmuziek afspelen tijdens kerkelijke activiteiten zoals jeugdbijeenkomsten, clubs, etc. Er zijn twee varianten verkrijgbaar afhankelijk van de grootte van de ruimte. Je kunt hierbij denken aan het afspelen van bijvoorbeeld Spotify.

Buma Streaming licentie

Deze licentie is voor het uitzenden van kerkdiensten. Deze licentie is niet nodig als je een kerkdienst streamt via YouTube, Facebook, Instagram of Twitch. Deze licentie dekt ook het gebruik van achtergrondmuziek op de kerkwebsite en is via het CCLI aan te schaffen.

Licentie checker

Door Christiaan Heidema is een online checker gebouwt waar je op basis van de ingegeven variabelen een advies krijgt over de benodigde licentie. De licentie checker vind je hier.

Licentie EO Nederland Zingt

Tijdens de corona crisis is er door de EO een aantal liederen aangeleverd die je zonder licentie in je stream mag delen. Dit gaat om opnames van het TV Programma Nederland Zingt. Een complete lijst met met de liederen die je kunt downloaden vanaf Nederland Zingt vind je op deze pagina, je kunt deze liederen dus zonder verdere licentie gebruiken. Het advies is om de liederen eerst lokaal op te slaan op je computer en van daaruit in de livestream in OBS of kerkdienststream via Vmix in te voegen.

Naast het beschikbaar stellen biedt de EO de mogelijkheid om jouw YouTubekanaal op een whitelist te plaatsen zodat je zeker weet dat je niet door YouTube geblokkeerd zal worden omdat je illegale content deelt. Je kunt hiervoor een mailtje sturen met de url van jouw YouTube kanaal naar nederlandzingtonline@eo.nl.

Conclusie

Mocht je vragen hebben voor het CCLI dan adviseer ik je om telefonisch contact met hen op te nemen. Licenties is simpelweg een ingewikkeld verhaal waar je het beste professioneel advies voor kunt vragen. De helpdesk kan je exact vertellen welke licenties je nodig hebt en je helpen met het afsluiten van de juiste licenties.

Al eerder schreven wij een aantal blogs over bijvoorbeeld apparatuur die je nodig hebt voor het streamen van een kerkdienst. Op dit moment biedt bol.com een beperkt assortiment kwalitatieve PTZ camera’s. Deze PTZ camera is een mooi voorbeeld hier van. Als je de SDI verbinding van je camera wilt verbinden met je computer via USB dan kun je deze SDI USB converter hiervoor gebruiken. Veel kerken willen graag hun bestaande geluidsinstallatie koppelen aan de livestream naar YouTube, hiervoor heb je diverse audio converters die je kunt gebruiken.

Heb je aanvullingen op dit artikel, laat het vooral weten in een reactie.