Na het oprichten van deze website kerkdienstream.nl zijn er langzaam meer blogs online gekomen op basis van ervaringen van mijzelf maar ook door ervaringen die ik van andere streamteams vernomen heb. Toch krijg ik nog wekelijks vragen via de website. Dit varieert van relatief simpele vragen tot hele complexe vraagstukken met betrekking tot de koppeling van de bestaande geluidsinstallatie bijvoorbeeld.

Het leek mij goed om een aantal veelgestelde vragen over een livestream kerkdienst op een rijtje te zetten. Mocht het nodig zijn dan zal dit artikel aangepast of aangevuld worden met relevante vragen en antwoorden. Heb jij een vraag of suggestie laat het dan vooral weten zodat andere kerken hier ook van kunnen profiteren.

Wat is streamen van een kerkdienst?

Streamen is de Engelse vertaling van stromen. Het streamen houdt in dat een kerkdienst, muziekavond of meditatie op een andere plek opgenomen wordt en deze wordt via het internet gedistribueerd naar de eindgebruiker. Dit kan naar een mobiele telefoon, computer of televisie zijn. Het meestgebruikte medium om een livestream kerkdienst te streamen is YouTube.

De stream wordt live afgespeeld en er kan eventueel voor gekozen worden om deze achteraf nog beschikbaar te stellen aan de kijkers thuis. Dit bepaalt de instantie die de stream online zet.

Het streamen betekent dat er op het apparaat van de eindgebruiker thuis niets opgeslagen wordt maar dat het alleen online afgespeeld en vertoond word.

Wat zijn de kosten voor een kerkdienst livestream op YouTube?

Er zijn geen kosten verbonden aan het streamen zelf. Streamen naar YouTube is kosteloos mogelijk als je een YouTube account hebt waar livestreaming geactiveerd is. De kosten die je hebt voor een livestream zitten vooral in de streaming apparatuur en eventueel streaming software Vmix tenzij je kiest voor het gratis OBS.

De kosten zijn dus geheel afhankelijk van de apparatuur. De grootste investering is waarschijnlijk de camera om te streamen. Daarnaast heb je nog een computer nodig om te streamen en een aansluiting op de geluidsinstallatie.

Theoretisch kun je dus een kerkdienst livestreamen zonder kosten als je je eigen laptop gebruikt. De ervaring leert dat je minimaal een budget van tussen de 2000 en 3000 euro nodig hebt om de basis op te zetten voor een stabiele livestream kerkdienst.

Naast de kosten voor de apparatuur heb je ook licenties nodig voor het streamen van muziek naar YouTube, de kosten hiervoor zijn onder andere afhankelijk van de grootte van je gemeente. Meer informatie over streaming licenties vind je hier.

Livestream kerkdienst

Hoe kun je een kerkdienst streamen?

Zoals in de vorige alinea aangegeven heb je een YouTube account nodig. En apparatuur voor het streamen. Meer informatie over alle benodigdheden voor een livestream vind je hier.

Wat is er nodig voor een livestream kerkdienst?

Er staan diverse blogs online op deze website waar je alles in meer detail kunt lezen wat er precies nodig is voor een livestream. We sommen het graag nog een keer kort op:

Hoeveel mensen heb je nodig voor het streamen van een kerkdienst?

Met hoeveel mensen maak je een livestream van een kerkdienst naar YouTube? Het antwoord hierop is vrij eenvoudig: in principe kan dit afhankelijk van je setup en de instellingen prima met één persoon. In sommige kerken die wat groter zijn en bijvoorbeeld ook een beamer gebruiken kun je de rol van het streamteam prima combineren met het beamerteam zodat je gezamenlijk een kerkdienst kunt verzorgen.

Daarnaast is het fijn als je meerdere taken hebt dat je de taken kunt verdelen in een groter team. Maar nogmaals, in de basis kun je prima alleen een kerkdienst livestream verzorgen.

Hoe groot is een team van vrijwilligers om te streamen?

Deze vraag is niet heel gemakkelijk te beantwoorden. Ik zal onze eigen gemeente als voorbeeld aanhouden waar de streamers puur het streamen van de kerkdienst hoeven te verzorgen. Dat is inclusief voorbereiding, uitvoering tijdens de dienst en het opruimen van de gebruikte files na de dienst. Dit gebeurt door één persoon per dienst. Per zondag zijn er dus twee streamers nodig. In totaal hebben wij een poule van zes vrijwilligers wat in de praktijk betekent dat je één keer per drie weken een dienst verzorgt.

Dit bevalt ons erg goed en is goed te behappen. Daarnaast vallen de mensen uit het team in als er een bijzondere dienst of uitzending georganiseerd wordt. Wij gebruiken hiervoor een simpele WhatsApp groep en regelen hierin de praktische zaken.

Wat is de beste software voor het livestreamen van een kerkdienst naar YouTube?

In onze blog over OBS vs Vmix vind je hierover meer informatie. Welke software het beste past bij jouw kerk is afhankelijk van teveel factoren om hier een eenduidig antwoord op te kunnen geven.

Welke licenties hebben we nodig om muziek te streamen tijdens de kerkdienst?

Er zijn verschillende licenties beschikbaar voor livestreamen van muziek. Dit geldt zelfs als een muziekstuk gespeeld wordt tijdens een kerkdienst door een eigen groep muzikanten. Als je alles wilt weten over licenties adviseer ik je contact op te nemen met het CCLI.