Misschien heb je een ouder familielid, kennis of gemeentelid die graag de online kerkdienst van hun kerkelijke gemeente wil meebeleven. Het is fijn als hij of zij hier zo min mogelijk moeite voor hoeft te doen omdat dit ervoor kan zorgen dat ze uiteindelijk niet mee kunnen luisteren.
Je zou natuurlijk een Ipad kunnen geven of instellen mochten ze die hebben zodat ze de app van YouTube kunnen gebruiken en rechtstreeks naar het YouTube kanaal van jullie gemeente gaan.

Windows PC automatisch kerkdienst stream laten starten

Naast de hierboven genoemde optie van een Ipad heb je ook de mogelijkheid om acties op een Windows computer vooraf op te nemen en automatisch af te laten spelen. Hiermee voorkom je dat er problemen ontstaan bij de oudere met het zoeken naar de juiste kerk en live uitzending van de kerk.

Je kunt hiervoor Autohotkey gebruiken. Dit is een gratis programma waarmee je een scene op kunt nemen op je computer. Je kunt alles opnemen zoals het indrukken van een sneltoets en het openen van het YouTube kanaal in de browser van de Windows PC.

Als je Autohotkey eenmaal ingesteld hebt kan de gebruiker de de computer aanzetten en hoeft deze verder niets meer te doen.

Extra tip is om in de BIOS van de computer in te stellen dat de computer uitschakelt als de powerknop één keer ingedrukt wordt. Download hier gratis Autohotkey

Voorbeeld script voor automatisch starten van kerkdienst uitzending op YouTube

Om het nog makkelijker te maken voor jou hebben we een scriptje bijgevoegd waarmee je eigenlijk alles direct op kunt laten starten. Stel hiervoor in je browser wel het YouTube kanaal van je kerk in als startpagina.

# Start script
# PC is aan het starten, wacht 90 seconden (90.000 msec)

Sleep 90000
run “C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe”

# Einde script

Kerkdienst uitzending gemist

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor de oudere de kerkdienst gemist heeft. Het grote voordeel van een kerkdienst livestreamen naar YouTube is dat als jij hier niets in aanpast het archief direct beschikbaar is na de uitzending. De oudere kan dus later (net als jij natuurlijk) de dienst terugkijken via het kanaal van de gemeente.

Hierbij dus nogmaals de opmerking, zorg dat het YouTube kanaal van de kerk als favoriet of startpagina ingesteld staat of maak een icoon aan op de dekstop om onnodig zoeken te voorkomen.

Kerkdienst op afstand starten

Een optie die wij zelf veel gebruiken is Teamviewer of tegenwoordig de videobellen app Zoom. Uiteraard zijn hiervoor nog legio opties te bedenken maar zorg er in ieder geval voor dat je de computer van afstand kunt overnemen zodra deze aanstaat. Wonen je ouders om de hoek dan ben je er zo maar kun je er misschien op dit moment niet heen. Als ze verder weg wonen is het sowieso aan te raden om ook buiten de crisis om een dergelijk programma beschikbaar te hebben. Wat voor jou heel simpel is dat kan voor ouderen onbegrijpelijk zijn.

Heb je vragen over het streamen van een kerkdienst via YouTube en kom je er niet uit met hulp van onze blogs? Stuur ons een berichtje, wij zijn ook geen experts maar samen komen we er vast en zeker.