Een kerkdienst online streamen kan op veel verschillende manieren. De rechtstreekse YouTube live uitzending hebben we al eerder uitgelegd. Daarnaast hebben we ook de variant van een kerkdienst online streamen via het gratis OBS open source pakket al deels uitgelegd. Zelf zijn wij in de hervormde kerk in Waddinxveen gestart met YouTube, daarna overgestapt naar OBS en op dit moment draaien wij met de betaalde software van Vmix.
Wat is voor ons de reden geweest om te kiezen voor Vmix? Wat hebben wij geleerd van de afgelopen tijd en waar liepen wij tegenaan? In deze blog nemen we je graag mee en geven we je een stuk uitleg waarom je soms voor betaalde software moet kiezen boven de gratis variant.
OBS of Vmix software voor online kerkdienst streamen
Zoals in de andere blogs aangegeven werkt OBS als open source gratis software erg goed om een kerkdienst online te streamen. Maar als je minder kennis hebt en een mooie presentatie wilt maken van de stream dan heeft Vmix een lichte voorkeur. De leercurve van beide systemen is relatief stijl. Voor beiden is wel veel hulp op het internet te vinden. Beiden hebben uitstekende fora waar je meer dan voldoende informatie kunt vinden als je tegen problemen aan loopt.
Geluid synchroniseren met OBS
De reden dat wij voor Vmix gekozen hebben is (naast het gebruiksgemak voor als we in de toekomst met meer streamteamleden zullen gaan werken) dat wij problemen hadden met de synchronisatie van het geluid via OBS. De omroepinstallatie kunnen wij in onze kerk weinig aan aanpassen, dit is een relatief verouderde installatie zonder veel extra opties.
Ook al stelden we in OBS in dat het geluid bijvoorbeeld 500ms vertraagd moest worden in combinatie met de videostream dan ging dit grotendeels goed maar bleef het geluid verlopen.
Aangezien wij dit als gemeenteleden zelf opgepakt hadden en niet de exacte kennis hadden om dit op te lossen, gecombineerd met het feit dat dit blijkbaar een probleem is volgens verschillende fora van OBS hebben wij gekozen om Vmix te gaan gebruiken. Hier loopt het geluid keurig synchroon met de videostream.
Het is mogelijk dus een onderdeel van ons gebrek aan kennis dat wij dit niet 100% gelijk kregen. Laten we dat er in ieder geval bij vermelden. Maar het was een redelijk zwaarwegende factor bij het kiezen van andere software omdat er vanuit de gemeente geklaagd werd over het niet synchroon lopen van beeld en geluid.
Om het geluid te synchroniseren met de geluidsinstallatie in de kerk heb je een audio converter nodig, hier zijn veel verschillende modellen van in omloop.
PTZ camera bedienen met OBS of Vmix
In het begin van de coronacrisis hebben wij na overleg met specialisten een PTZ camera van het merk Everest aangeschaft. Deze camera is van hoge kwaliteit en is op afstand te besturen. Vandaar ook uiteraard de term PTZ camera wat staat voor: Pan Tilt Zoom camera.
Voor onze gemeente waren niet direct meerdere camera’s noodzakelijk. Maar de mogelijkheden om verschillende posities in beeld te brengen was wel gewenst.
Binnen OBS konden wij onze camera niet direct aansturen. Om de kosten laag te houden hebben wij er bij de start van dit project voor gekozen om geen streamdeck of een dergelijk apparaat aan te schaffen. De enige optie om in de kerkdienststream vanuit OBS de cameraposities aan te sturen was via het controlepaneel van de camera zelf wat wij dan naast OBS open moesten hebben. Dit was zeker geen ideale oplossing en vandaar dat we gekeken hebben naar alternatieven waarin we onze Everest PTZ camera aan konden sturen vanuit de streamsoftware.
Hier vind je bijvoorbeeld een overzicht van alle PTZ Camera’s bij Bol.com
Binnen Vmix heb je de mogelijkheid om via een IP-adres de camera aan te sturen en kun je de verschillende posities als virtuele posities opslaan. Op dit moment werkt het dus als volgt: Je klikt op een scene binnen je uitzending en de camera switcht naar de ingestelde positie die bij deze scene hoort. Dit kan bijvoorbeeld de organist zijn tijdens het zingen of de ouderling van dienst tijdens de afkondigingen.
Waar wij op dit moment nog tegenaan lopen is dat het heel onrustig is in een stream als je de camera constant ziet zwenken. Wij hebben dit opgelost door een standaard overlay te maken die we voor het beeld zetten als we de camera gaan switchen. Er zijn misschien wel betere oplossingen te maken maar voor hetgene wat binnen onze kennis ligt op dit gebied is dit voor ons afdoende voor nu.
Conclusie over een kerkdienst online streamen
Hoe maak je de beste keuze welke software jij in jullie gemeente nodig hebt? In principe is het beste om als eerste te testen met OBS. Deze software is gratis en mocht dit niet werken dan kun je altijd switchen naar een betaalde variant als bijvoorbeeld Vmix om de kerkdienst online te streamen. Het hangt deels ook af van de audio- en videoinstallatie die je beschikbaar hebt. Het is dus lastig om een advies te geven. Ik kan je alleen aangeven wat voor ons de redenen waren om te switchen.
Heb jij andere redenen of een vraag? Laat het weten in een reactie.