Het meeleven met een kerkelijke gemeente via internet is op zich al bijzonder als er geen andere bijeenkomsten dan online via YouTube mogelijk zijn. Om het beleven van een kerkdienst zo prettig mogelijk te maken hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

Abonneer op YouTube kanaal van de kerk

Het lijkt een eenvoudige tip: abonneer je op het YouTube kanaal van jouw eigen kerk (of natuurlijk andere kerken als je dit wilt volgen). Waarom zou je dit doen? Op het moment dat er een live uitzending start dan zie krijg je daar meteen een melding van.

Uiteraard kun je ook gewoon naar het kanaal van de kerk gaan en op de home pagina van het kanaal wachten tot je hier de live uitzending online ziet komen.

Stream de kerkdienst naar je televisie

Tegenwoordig zijn er veel televisies waar je of via een browser of rechtstreeks via een YouTube app een stream die online is kunt bekijken. Mocht je deze mogelijkheid (nog) niet hebben ga dan niet aan de slag met je laptop. Investeer in bijvoorbeeld een Chromecast of Apple TV en bekijk de uitzending van een kerkdienst op je televisie.

Geen afleiding

In een kerk heb je relatief weinig afleiding. Als je thuis op de bank zit is het vrij gemakkelijk om even een tijdschrift te pakken, de krant of je telefoon. Hierdoor mis je mogelijk een deel van de kerkdienst. Wil je een kerkdienst meebeleven zonder afleiding? Zorg dan dat je geen afleiding in de buurt hebt.

Kerkdienst online volgen met kinderen

Voor kinderen is het sowieso al een lastige, vreemde tijd. Geen school, beperkte sociale contacten. En ook geen kerkelijke bijeenkomsten. Houd hier rekening mee als je thuis een kerkdienst wilt volgen. Zorg dat je voor de kinderen iets bedenkt waardoor ze betrokken worden bij de dienst. Laat ze een mooie tekening maken, zing mee met de psalmen of liederen en wees een klein beetje meer geduldiger dan je misschien normaal al bent.

Een mooie aanvulling hierop is de blog van Mamaliefde.nl over het thuis vieren van pasen met kinderen tijdens corona.

Zorg voor een stabiele internetverbinding

De beste internetverbinding is nog steeds een bekabelde verbinding. Wil je voorkomen dat je de kerkdienst maar deels kunt volgen of dat je deze uiteindelijk gefrustreerd uitschakelt omdat de verbinding steeds stokt, zorg dan voor een bekabelde aansluiting. Is dit geen optie? Zorg er dan voor dat je een stabiele WiFi verbinding hebt.