In onze gemeente in Waddinxveen gebruikten we nog geen kerkdienst livestream voor de kerkdienst naar YouTube of een ander kanaal voor de coronacrisis. Op het moment dat de maatregelen vanuit de overheid rondom religieuze bijeenkomsten zo werden dat een kerkdienst in de normale vorm verboden was zijn we gestart met het streamen van de kerkdienst rechtstreeks via YouTube. Maar dit was alleen voor de start voldoende, het beeld was beperkt en niet flexibel en je had geen controle over eventueel de liturgie in beeld. Uiteraard hebben we het bord wel verhangen waar de liturgie op vermeld wordt maar dit is geen definitieve oplossing.
Na de aanschaf van een PTZ camera die we konden besturen en een Zoom audio apparaat waarmee we het geluid in konden regelen zijn we gestart met het inrichten van OBS Studio, Open Broadcaster Software. Dit is open source, gratis software voor het streamen van bijvoorbeeld een kerkdienst livestream naar YouTube. Je kunt deze software installeren op een Windows PC, op een MAC of op Linux. Je download het gratis vanaf de website van OBS Project
OBS – Open Broadcaster Software installeren
De voordelen van OBS Studio om je kerkdienst te streamen
De nadelen van OBS Studio om je kerkdienst te streamen
Waarom een kerkdienst livestream bekijken met OBS?
Conclusie
OBS – Open Broadcaster Software installeren
Zoals eerder aangegeven is OBS open source software wat inhoud dat het door de community ontwikkelt wordt. En daarom ook volledig gratis te gebruiken is. De installatie wijst in principe zichzelf, het is geen bijzonder programma om te installeren, je installeert het net als ieder ander programma op jouw apparaat.
Na het installeren krijg je het onderstaande beeld te zien. Graag wil ik aangeven dat ik zeker geen expert ben in OBS na twee weken intensief testen en aanpassen. Ik zal de kennis die ik opgedaan heb uitschrijven en je hiermee tools geven zodat jij ook aan de slag kunt om zo goed mogelijk jouw kerkdienst te streamen naar een online kanaal als bijvoorbeeld YouTube.
De voordelen van OBS Studio om je kerkdienst te streamen
Zoals eerder genoemd is OBS helemaal gratis. Dit is uiteraard een groot voordeel en dan helemaal als de software eigenlijk ook heel erg goed is. Daarnaast is de software constant in ontwikkeling en wordt deze vanuit de community goed up-to-date gehouden.
We schreven al eerder dat de software op praktisch ieder systeem werkt. Zowel Windows als MAC en zelfs Linux werkt de software over het algemeen probleemloos.
Nog een voordeel is dat er heel veel instructievideo’s te vinden zijn op YouTube mocht je ergens niet uitkomen.
De nadelen van OBS Studio om je kerkdienst te streamen
Als je niet bekend met computersystemen dan kan de leercurve van OBS vrij steil zijn. Het zal dan vooral YouTube filmpjes zijn en veel uitproberen. Dit kan je best veel tijd kosten. Aangezien het Open Source software is kun je niet terugvallen met vragen op de ontwikkelaars of een ticket aanmaken.
De interface van OBS is praktisch en duidelijk maar oogt wat technisch. Je kunt deze nog wel finetunen met skins en kleuren aanpassen.
Waarom een kerkdienst livestream bekijken met OBS?
In deze blog legden we uit hoe je simpel en snel met alleen een laptop een kerkdienst kunt streamen naar YouTube. Waarom zou je dan aan de slag gaan relatief geavanceerde software als bijvoorbeeld OBS, ondanks dat het gratis is? Heb je het echt nodig? Het antwoord hierop is eenvoudig: nee. Als het alleen gaat over het meebeleven van gemeenteleden van de een kerkdienst dan heb je voldoende aan een camera en goed geluid via de stream.
Om het visueel aantrekkelijker te maken en meer controle te hebben over het geluid en beeld heb je OBS nodig. Hiermee kun je bijvoorbeeld de liturgie in beeld brengen voor de kijkers van je livestream. Mocht je dit willen en geen OBS gebruiken, projecteer de tekst met een beamer op de muur en je hebt ook de liturgie in beeld.
Houdt er rekening mee dat als je gebruik maakt van een PTZ bestuurbaarbare camera dat je deze niet kunt bedienen vanuit OBS, behalve als het een PTZ Optics camera is.
Als je een professionele kerkdienst livestream wilt uitzenden kun je dus eigenlijk niet om software heen. Of dit nu OBS of Vmix is, om het beeld en geluid te mixen en te combineren met teksten van bijvoorbeeld de liturgie heb je software nodig.
Conclusie
OBS is een fantastisch programma waar als je er langer mee werkt beperkingen aanzitten. Maar als je van een basis YouTube kerkdienst livestream naar een live uitzending met OBS gaat dan ga je een behoorlijke stap vooruit. Wil je weten wat de mogelijkheden van OBS Studio zijn? Wij hebben ze uitgewerkt in deze blog met uitleg over OBS studio voor het streamen van kerkdiensten.